Verduurzaming huis is aantoonbare investering

1 min. lezen

Terug

Uit onderzoek van Brainbay (NVM) is gebleken dat het verduurzamen van een huis een aantoonbare goede investering is. Een huis met een beter energielabel levert namelijk meer op dan een huis met een slechter energielabel. 

Een huis dat het energielabel C heeft is bij verkoop gemiddeld 7,9% meer waard dan een vergelijkbaar huis met het enegielabel G. Het onderzoek laat de relatie tussen energielabel, woningwaarde en verkoopbaarheid zien. Een opvallend gegeven is dat inmiddels de totale woningvoorraad een beter energielabel heeft als in 2015. Ongeveer 25% heeft namelijk energielabel A.

Een verbetering van energielabel leidt tot hogere waarde van een huis

Een huis met een minder energielabel wordt ook nog wel verkocht, maar het een goed energielabel heeft een grote invloed op de waarde. Een energielabel G of F brengt steeds minder op bij verkoop. Het onderzoek van Brainbay laat zien dat een labelstrong leidt tot een hogere waarde van een woning. Een woning met label C brengt gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label. Met de momentele gemiddelde huizenprijzen praten we dan al snel over ruim € 30.000.

Zie tabel voor het prijsverschil tussen de verschillende labels.

energielabel investering

‘Aantoonbare investering in jouw huis’

Naast deze indirecte voordelen, heeft een beter energielabel ook maandelijke minder energiekosten. Ter indicatie: met een verbetering van label G naar C gaat het gemiddeld gasverbruik omlaag van 1.365 naar 1.070 m3. Een besparing van 21%. Zo bespraar je dus energiekosten, is het beter voor het milieu en investeer je dus in de waarde van jouw huis. Vaak kun je overigens bij hypotheekverstrekkers korting krijgen op de rente met een beter energielabel.

 

De toename in "groene meerwaarde" van duurzame huizen valt goed samen in de toegenomen belang bij kopers in het verduurzamen van huizen. Uit een enquête blijkt anemlijk dat in de afgelopen 3 jaar potentiele kopers steeds meer interesse tonen in verduurzamen, de kosten daarvan en naar specifieke vraagstukken rondom zonnepanelen en isolatie.

Wil je jouw energielabel weten? 

Energielabel aanvragen

Bron: vastgoedactueel.nl

Publicatiedatum 18/07/2022

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool