De prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 dalen aanzienlijk harder dan gemiddeld. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de prijzen van deze huizen met ruim 6%. Dit blijkt uit een onderzoek van Kadasterdata.nl. De beperkte energiezuinigheid van deze woningen wordt genoemd als voornaamste verklaring voor deze prijsdaling.
Huizenzoekers zijn steeds kritischer op het energielabel en willen daar significant meer voor betalen. Het energielabel weegt nu zwaarder dan het karakteristieke uiterlijk van de huizen. Een energielabel van tenminste C laat de waarde van huizen stijgen, met €236,- extra per vierkante meter. Voor appartementen is dit zelfs €351,- extra.
Verduurzamen kan dus voordelig zijn voor de waarde van een woning, maar dit kost veel tijd, geld en moeite. Daardoor is een instapklare duurzame woning nu aantrekkelijker dan ooit.
Bron: Kadasterdata
Uit onderzoek van adviesbureau Colliers blijkt dat op de huurmarkt verduurzaming van woningen nog niet loont. Hoewel koopwoningen met een groen energielabel sneller en tegen hogere prijzen worden verkocht, zijn er op de huurmarkt geen prijsverschillen tussen huurwoningen met een hoog of laag energielabel.
Huurwoningen met een laag energielabel hebben gemiddeld zelfs een hogere huurprijs dan woningen met een hoog energielabel. Dit komt doordat woningen met een hoog energielabel over het algemeen groter zijn en grote woningen hebben gemiddeld een lagere huurprijs per vierkante meter. De schaarste aan huurwoningen speelt ook een belangrijke rol: woningzoekenden hebben weinig alternatieven en verhuurders hebben geen (financiële) prikkel om hun vastgoed te verduurzamen.
Weinig huurwoningen hebben een groen energielabel: slechts 35% van de huurwoningen in een steekproef van ruim 75.000 huurtransacties had een A-label of hoger. Er is dus meer concurrerend aanbod nodig van energiezuinige woningen en daarmee keuzevrijheid voor woningzoekenden, om tot een prijsreductie op onzuinige huurwoningen te komen.
Bron: Colliers
Wellicht heeft u het wel meegekregen: Minister Hugo de Jonge heeft voorstellen gedaan om de middenhuur te reguleren. Hoewel dit een goed bedoeld plan is om ervoor te zorgen dat woningen betaalbaar blijven, is er veel kritiek op deze plannen vanuit verschillende hoeken. Ook iQ Makelaars is ervan overtuigd dat deze regulering van de huurmarkt enkel nadelige effecten heeft voor woningzoekers, woningeigenaren, en de woningmarkt in zijn geheel. Door de middenhuur te reguleren zullen investeerders weggaan, waardoor het betaalbare woningaanbod krimpt en nieuwbouw achterblijft.
De gemiddelde woonduur in de vrije sector is korter dan in de sociale sector en op de koopmarkt. Er komen regelmatig woningen beschikbaar voor tijdelijke bewoning door bijvoorbeeld starters, studenten, of expats. Als de vrije sector kleiner wordt, zal er echter minder perspectief zijn voor deze groepen woningzoekenden en zal de doorstroming beperkt worden. Dit kan leiden tot stagnatie in de woon- en arbeidscarrière van studenten en starters, en zelfs tot schade aan onze economie door een tekort aan expats.
Als makelaar kunnen wij het hier niet bij laten zitten. Teken daarom de petitie:
Stop het reguleren van de middenhuur, en laat de woningmarkt haar werk doen!
Volgens een recente studie van gerenommeerd kennisinstituut Deltares zijn er momenteel meer dan 1 miljoen huizen in Nederland die dreigen te verzakken. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Verwacht wordt dat de schade tot 2050 bij een onveranderd klimaat tussen de 5 en 39 miljard euro ligt. Het gaat dan met name om schade door paalrot en verschilzetting van panden gefundeerd op staal. Deze schade is het gevolg van toenemende droogte.
De hoogte van de kosten verschilt per huishouden. Zo'n 80 procent van de Nederlandse huiseigenaren kan rekenen op kosten van 500 tot 5.000 euro, maar een klein deel kan rekenen op oplopende kosten tot 120.000 euro.Helaas bieden veel verzekeraars geen dekking voor schade die door verzakking wordt veroorzaakt, waardoor bewoners met deze problemen vaak op eigen kosten moeten oplossen. Het Verbond van Verzekeraars wil dat ook dat de waterstand in Nederland permanent verhoogd wordt, waarmee verdere droogte schade kan worden beperkt.
Bron: Deltares
In het derde kwartaal van 2022 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen aanzienlijk gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dit betekende de grootste daling sinds 2015, met in totaal 5.000 verkochte nieuwe woningen. Dat is 33,9% minder dan het jaar ervoor.
De verkoop van bestaande woningen is in het derde kwartaal van 2022 met 6,4% gedaald, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS en het Kadaster. Dit is een kleiner percentage dan in het tweede kwartaal, toen er 10,2% minder werd verkocht dan een jaar eerder. In totaal zijn er 9,9% minder woningen verkocht. Deze trend - minder verkopen dan het jaar ervoor - wordt nu al zes kwartalen op rij geregistreerd.
De nieuwbouwprijzen zijn gemiddeld met 13,7% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar en bereikten een gemiddelde verkoopprijs van 474.000 euro. Dit is lager dan het voorgaande kwartaal, toen deze voor het eerst boven de 500.000 euro uitkwam. De prijs van een bestaande koopwoning steeg gemiddeld met 11,9%.
Bron: CBS
Er is weer een podcast "Hou je vastgoed" gepubliceerd van Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter! In de nummer 1 vastgoedpodcast van Nederland bespreken de twee mannen tweewekelijks de wereld van vastgoed door met telkens een nieuwe gast.
Aan tafel zit dit keer Jason Blackmore en Jan de Boer. Hij ging van het letterlijk werken met de stenen naar praten over stenen, van stratenmaker naar vastgoedman. Na een aantal jaar makelen bij DTZ Zadelhoff maakte hij de overstap naar G&S Vastgoed, waar hij nu directeur is. iQ Makelaars wordt dit keer ook besproken in de Podcast! Een samenwerking waar wij trots op zijn.
Benieuwd naar de podcast? Je beluistert hem hier!
https://podcastluisteren.nl/
en beluister de 30 minuten van seizoen 4, aflevering 4.
Meer nieuws laden
Volg ons
Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?