Nieuws

Oorzaak woningmarkt gebrekkige doorstroom

Gemeenten geven aan dat de belangrijkste oorzaak van de woningcrisis voornamelijk komt door de doorstroom van ouderen van grote naar kleinere woningen zoals appartementen. 

 

Meerdere gemeenten geven aan dat de woningmarkt er een stuk beter voor zou staan wanneer de doorstroom soepeler zou verlopen. Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Limburg geven aan dat de gezinswoningen belangrijk zijn maar nu vooral wordt bewoond door ouderen waarvan de kinderen al zijn uitgevlogen. Er zijn nauwelijks betaalbare appartementen dat de doorstroom beïnvloed.

 

Opvallend is dat statushouders (erkende asielzoekers die recht hebben op een woning), stikstofregels, makelaars en huisjesmelkers nauwelijks genoemd worden als veroorzakers van de woningcrisis, terwijl die in debatten in de Tweede Kamer een belangrijke rol spelen. Ze worden in ieder geval veel minder genoemd dan het tekort aan bouwgrond, het gebrek aan regie vanuit het Rijk of de lage hypotheekrente.

 

Bron: NOS

30 december 2021

18 januari 2022 Meer
Hanna Wierts start als iQ Makelaar in Zutphen

Hoera, weer een nieuwe iQ Makelaar!

Het nieuwe jaar is goed begonnen, met de start van Hanna Wierts bij iQ Makelaars! Hanna gaat bij ons aan de slag als makelaar in de regio Zutphen.

We zijn blij met de komst van onze nieuwe collega, en hebben het volste vertrouwen in deze samenwerking. Hanna beschikt niet alleen over ruim 30 jaar werkervaring, ook is ze inmiddels zelf al 20 keer verhuisd. Een echte ervaringsdeskundige in alle aspecten van makelaardij!

"Een aan- en of verkoop van een nieuwe woning, een beslissing om van koop naar huur te gaan of andersom, kiezen voor verbouwen of verhuizen... Het zijn allemaal enerverende momenten in je leven. Het is fijn als je makelaar je helpt om in die periode het overzicht te bewaren en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Dat geeft rust."

- Hanna Wierts

Met heldere prijsafspraken, geen verrassingen, bewaking van termijnen, specialistische kennis en continue bereikbaarheid maakt Hanna als iQ Makelaar het verschil. Ze verwelkomt je graag voor een vrijblijvende kennismaking!

Hanna Wierts - iQ Makelaars Zutphen
      HannaW@iQMakelaars.nl
     +31 6 22202918
Vestigingspagina

17 januari 2022 Meer
Aantal miljonairs blijft stijgen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal inwoners van Nederland dat meer dan 1 miljoen euro in bezit heeft, flink is gegroeid. Vanaf 1 januari 2020 ging het om 277.800 huishoudens.

 

Bloemendaal als voorbeeld, daar is 25 procent van de huishoudens miljonair. Vorig jaar kwamen er in ons land ruim 24.000 miljonairs bij. Als we het vergelijken met 2006 is het aantal huishoudens verdubbeld die minimaal 1 miljoen euro hebben. 

 

Het gaat niet zo zeer om 1 miljoen daadwerkelijk op de bank te hebben staan. Volgens het CBS ben je al miljonair wanneer je minstens 1 miljoen euro aan bezittingen hebt. Denk hierbij aan spaargeld, een huis, aandelen of een eigen bedrijf. Wel worden hiervan de schulden zoals een hypotheek afgehaald. 

 

De reden van de stijging is vanwege de huizenprijzen en de beurskoersen die natuurlijk flink gestegen zijn. 

 

Bron: RTL Nieuws

23 november 2021

03 december 2021 Meer
Subsidies voor verduurzaming niet optimaal benut

Uit een onderzoek van Duurzaam Wonen, een Multiscope onder 40.000 Nederlanders blijkt dat de meeste Nederlander zelf het verduurzamen van hun woning betalen. Ze weten te weinig van subsidies om te verduurzamen. 

Slechts een op de vijf maakt gebruik van een financiële regeling. Grotendeels maakt dus geen gebruik en dit is te verwijten aan het feit dat vier op de tien niet bekend is met dergelijke regelingen. In 25 procent van de gevallen is het investeringsbedrag te laag of komt men niet in aanmerking voor ondersteuning. Voor meer dan 40 procent speelt onbekendheid met financiële regeling een rol. Het komt voor bijna 20 procent voor dat het niet in hen opkomt om te zoeken naar middelen en 11 procent is hier niet mee bekend. 7 procent vindt het te veel uitzoekwerk en 6 procent vindt de financiële regelingen te ingewikkeld. 

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren geeft aan dat Nederlanders zo snel mogelijk hun woning moeten isoleren. Vaak gebeurt het te weinig in verband met slecht geïsoleerde woningen van woningcorporaties en minder draagkrachtige huurders. Een ander probleem zijn de vakmensen. Zodra mensen hun woning wel willen isoleren of verduurzamen zijn er simpelweg te weinig mensen om dit te kunnen uitvoeren.

Op welk moment kan je dan het beste je woning wel verduurzamen en gebruik maken van de regelingen die er zijn? Zodra je gaat verhuizen, dat is het moment. 

 

Bron: Vastgoed Actueel

11 oktober 2021 

27 oktober 2021 Meer
Succesvolle franchisemeeting iQ Makelaars!

Afgelopen maand kwamen de iQ franchisenemers bijeen voor een jaarlijkse meeting. Het was een groot succes!

Dankzij de versoepelde coronamaatregelen konden onze 20 ondernemende franchisenemers eindelijk weer samen komen voor een mooie kennissessie. De middag was niet alleen gezellig, maar gaf men ook de gelegenheid om van elkaar te leren.

Onder het genot van een hapje en een drankje zijn de belangrijkste punten van het afgelopen jaar besproken met onze makelaars. Zij kregen de gelegenheid om bij te kletsen, vragen te stellen en kennis over te dragen. Daarnaast kwamen er ook genoeg leuke verhalen en anecdotes langs. Al met al was het een zeer geslaagde middag.

We zijn enorm blij dat het aantal franchisenemers van iQ Makelaars de afgelopen tijd door heeft mogen groeien. Op naar de 120! Wil jij ook onderdeel worden van het team van iQ Makelaars? Dat kan! Kijk voor meer informatie en de beschikbare rayons op onderstaande websites. Samen kunnen we nóg succesvoller zijn.

iQ Makelaar worden
Overzicht beschikbare rayons

28 september 2021 Meer
Prinsjesdag: 1 miljard voor snellere woningbouw

Het kabinet trekt eenmalig 1 miljard euro uit als stimulans voor de woningbouw. Dit werd bekend gemaakt in de Prinsjesdagstukken van 2021.

De komende 10 jaar zal er jaarlijks 100 miljoen euro vrijkomen voor de bouw van extra woningen. Dit kan uiteraard goed gebruikt worden, want in de huidige krappe markt blijft het voor veel mensen zeer lastig om een woning te vinden. Volgens de Overheid zijn er tot 2030 zo'n 900.000 nieuwbouwwoningen nodig.

In 2019 werd al een pot met de naam Woningbouwimpuls aangemaakt, waar 1 miljard euro in is gestopt. Het doel van dit geld was om gemeenten te ondersteunen in het bouwen van huizen, met name sociale huurwoningen, die financieel niet rendabel waren. Dit plan bleek populair te zijn, want de pot is inmiddels leeg.

De nieuwe investering van 1 miljard is een vergelijkbare variant op de inmiddels lege Woningbouwimpuls. Naast de investering kondigt het kabinet ook een nieuwe subsidieregeling aan voor woonruimten voor kwetsbare doelgroepen. Bovendien komt er subsidie voor verduurzaming van woningen en gebouwen.

Meer details over de Prinsjesdagstukken en de woningmarkt vind je hier.

22 september 2021 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief