Nieuws

Daling woningtransacties

Het aantal woningtransacties in de provincie Utrecht is in de eerste negen maanden van het jaar met 9,5 procent gedaald ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

De afname is in Utrecht relatief groot. Alleen in Noord- en Zuid-Holland liep het aantal transacties nog verder terug, met respectievelijk 10,8 en 10,4 procent. In minder dichtbevolkte provincies als Zeeland, Groningen en Drenthe was de daling minimaal. De totale landelijke terugloop was 7,8 procent.

De daling van het aantal verkochte huizen komt vooral door een slappe septembermaand. Vorige maand wisselden in Nederland 16.449 huizen van eigenaar, ruim 20 procent minder dan een jaar eerder. Ook ging het hier om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht waar de daling het meest voorkwam.

Volgens makelaarsvereniging NVM zit de woningmarkt op slot, doordat het aanbod koopwoningen klein blijft terwijl de vraag groeit. De huizenprijzen stijgen zo hard dat hele groepen niet meer in aanmerking komen voor een koophuis, zegt de NVM.

Bron: RTV Utrecht

18 oktober 2018 Meer
Locatie is belangrijk bij de zoektocht naar een woning

Locatie is belangrijk bij de zoektocht naar een woning

Online woningplatform Pararius stelt dat de staat van een buurt het zwaarste weegt bij een keuze voor een woning. Aan het onderzoek hebben zo’n veertienhonderd woningzoekende deelgenomen.

Bijna negen op de tien zoekende zouden dan ook kleiner of een minder mooi huis accepteren als zij daardoor op een betere locatie kunnen wonen. Er zijn hierbij ook verschillende factoren zoals hoe veilig, schoon en verzorgd de buurt is. Daarnaast is de nabije voorzieningen erg belangrijk en de afstand woon-werk verkeer.

Door op een goede locatie te willen wonen, is één op de drie woningzoekenden bereid om een hogere huur te betalen. Voornamelijk vinden oudere woningzoekenden de staat van de buurt belangrijker dan jonge woningzoekenden. Naast de verschillen blijkt wel dat 90 procent van alle respondenten niet langer dan een uur wil reizen naar het werk.

Bron: NU.nl

07-06-2018

06 augustus 2018 Meer
Leningen voor verduurzaming van woningen is gestegen

Leningen voor verduurzaming van woningen is gestegen

De verstrekte leningen voor het verduurzamen van woningen en gebouwen in is 2017 toegenomen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland gemeenten (SVn) meldt dat in totaal 3.360 stimuleringsleningen en 3.993 duurzaamheid leningen werden verstrekt afgelopen jaar. Een duurzaamheidslening is voor huiseigenaren die tegen een gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen financieren. Een stimuleringslening is juist bedoeld om onderhoud, renovatie en restauratie te stimuleren aan de woning.

De SVn verwacht dit jaar meer financieringen aan VvE’s te vertrekken. Daarnaast wil de stichting zich gaan inzetten bij het helpen realiseren van aard-gasloze wijken. 

Bron: NU.nl

15-06-2018

06 augustus 2018 Meer
Geen zeepbel op de huizenmarkt

Geen zeepbel op de huizenmarkt

Ondank dat de prijzen voor huizen in Nederland de afgelopen tijd hard zijn gestegen, is er volgens de directeur van het Centraal Planbureau, Laura van Geest, geen huizenzeepbel. Dat de huizenprijzen zo hard gestegen zijn, kan te maken hebben met de algemene trend om naar de Randstad te verhuizen. Daarnaast stijgen de prijzen buiten de Randstad veel minder hard, wat aanduidt dat er volgens mevrouw van Geest geen zeepbel is.

De groep die het wat moeilijker heeft om aan een woning te komen, zijn de starters in grote steden. Verder stelt de president van De Nederlandse Bank vast dat de woningmarkt in Nederland relatief gezond is. Mede doordat er steeds meer mensen eigen geld inleggen. Veel meer dan voorheen.

Bron: AD

06-06-2018

06 augustus 2018 Meer
Huurhuizen verduurzamen kost ruim 100 miljard euro

Huurhuizen verduurzamen kost ruim 100 miljard euro

Koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes vermeldt dat het verduurzamen (gasloos en CO2- neutraal maken) van huurwoningen, per woning €52.000 gaat kosten. Het gaat in totaal om 2,1  miljoen huurhuizen in Nederland die verduurzaamd zouden moeten worden. Aedes heeft berekend dat het om 108 miljard euro zou gaan.

Het doel van woningcorporaties is om voor 2050 al hun huizen CO2-neutraal te maken. Zij hebben de afgelopen maanden afzonderlijk bekeken wat er moet gebeuren om dat doel te bereiken.

Daarnaast is het voor een deel van de huizen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen en het maximaal te isoleren. Maar in een derde van de gevallen zal het om grondige renovatie gaan.

Volgens Marnix Norder van Aedes kunnen woningcorporaties het niet alleen en gaan zij nu in gesprek met onder meer de overheid, bouwers, installateurs, netbeheerders en energiebedrijven. “We zullen het met z'n allen moeten doen, alleen zal het ons niet lukken.'' Vertelt Marnix Norder.

Bron Nu.nl

29-05-2018

06 augustus 2018 Meer
Verschil tussen huurders en huiseigenaren

Verschil tussen huurders en huiseigenaren

De Woonbond stelt op basis van een onderzoek door voorlichtingsorganisatie Nibud vast, dat huurders na het betalen van hun woonlasten vaak minder overhouden dan huiseigenaren, met een vergelijkbaar inkomen. Het kan qua bedragen verschillen tussen huurders en huiseigenaren wat zij overhouden. Volgens belangenorganisaties voor huurders zou met dit huidige beleid, het verschil alleen maar groter worden. Daarom pleit de Woonbond voor een huurverlaging van 10 procent.

Voor ouderen die geen huurtoeslag ontvangen is het verschil erg groot in vergelijking met kopers. Zij houden als huurder 242 tot 221 euro per maand minder over dan iemand die een huis heeft gekocht. Natuurlijk heeft dit wel te maken met de hoogte van het inkomen.

Bron: NU.nl

29-05-2018

06 augustus 2018 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief