Nieuws

Deels afschaffing van overdrachtsbelasting voor starters

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar niet helemaal wordt geschrapt. Jonge huizenkopers mochten vanaf 1 januari de belasting zelf houden maar door de druk van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks geldt de vrijstelling alleen nog voor huizen onder de 400.0000 euro. Volgens Vereniging Eigen Huis voorspelt dat het marktverstorend werkt.

Momenteel is het zo geregeld dat huizenkopers 2 procent overdrachtsbelasting moeten betalen. De belasting wordt geheven over de koopsom. Het zou met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters of iedereen onder de 35 jaar, ervoor moeten zorgen dat nieuwe toetreders tot de woningmarkt meer kans maken.

De nieuwe afspraken die zijn gemaakt pakken iets minder voordelig uit voor jonge kopers. Als een huis meer dan 400.000 euro kost, kunnen kopers straks fluiten naar hun belastingvoordeel. De staat ontvangt hierdoor volgend jaar eenmalig 73 miljoen euro meer aan inkomsten ten opzichte van het originele plan. Dit geldt moet vervolgens dan wel worden geïnvesteerd in volkshuisvestingfonds. 

 

Bron: RTL Nieuws
12 november 2020

17 november 2020 Meer
Funderingslabel voor Nederlandse woningen

Vanaf juli 2021 worden alle Nederlandse woningen gelabeld waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Het label wordt meegenomen in het taxatierapport van huizen. Anders dan het energielabel was dit geen initiatief van de overheid of vanuit Europa, maar van de makelaarsvereniging.

Volgens voorzitter Dick de Jong van KCAF, initiatiefnemer van het Nationaal Funderingsloket, moet het label voorkomen dat problemen met funderingen verergeren zonder dat men het weet. Van de 7,7 miljoen Nederlandse woningen, kampt ongeveer een miljoen met funderingsproblemen. De urgentie is hoog bij 250.000 woningen door droogte en lage waterstanden. Voor veel woningen is dat funest, zeker als deze gebouwd zijn voor 1970.

Door het KCAF is er een model ontwikkeld om de staat van de funderingen in wijken te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar satellietbeelden, grondwaterstand en bodem. Door een label toe te voegen aan het taxatierapport, kan een nieuwe koper kijken hoeveel geld er nog in de woning gestoken moet worden om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan.

 

Bron: NOS.nl
21 oktober 2020

26 oktober 2020 Meer
Door minder expats een lagere huurprijs

Uit cijfers van woningplatform Pararius blijkt dat de gemiddelde huurprijs voor woningen in de vrije sector zijn gedaald in de vrije sector. 0,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Sinds het vierde kwartaal van 2014 daalden de prijzen voor nieuwe huurders. 

In grote steden was er al een sprake van een daling. In Eindhoven was die het grootst met een gemiddelde huurprijs voor 1 vierkante meter nam af met 7,1 procent. In Amsterdam was er een daling van 5,9 procent. In Rotterdam was er juist weer een stijging per vierkante meter van 0,6 procent. 

De oorzaak van de daling zoekt het woningplatform vooral in de coronacrisis. Door de pandemie zijn minder expats op zoek naar een huurwoning. Om de woning toch te kunnen verhuren, verlagen verhuurders de prijs.

Bron: NU.nl

15 oktober 2020

21 oktober 2020 Meer
Tienduizend nieuwe betaalbare woningen erbij

Samen met gemeenten en provincies trekt het kabinet ruim 620 miljoen euro uit om snel nieuwe woningen te bouwen. Dit komt neer op 27 bouwprojecten met totaal 51.000 woningen. De bouwkosten liggen te hoog waardoor het zonder subsidie niet gebouwd zou kunnen worden.

Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken komen er veel betaalbare woningen in de projecten. Het gaat om 14.000 sociale huurwoningen, 12.000 middenhuurwoningen en 6000 goedkope koopwoningen (onder de NHG-grens). In de bouwplannen zijn vooral woningen voor starters en senioren meegenomen. Ook zijn de studenten niet vergeten, hier wordt ook nog voor gebouwd. 

Voor afgelopen jaar is er een miljard euro uitgetrokken om de bouwplannen te realiseren. Dat is nodig geweest om snel te bouwen aangezien er een enorm tekort is op de woningmarkt. 

 

Bron: RTL Nieuws

15 september 2020 Meer
Vereniging Eigen Huis wil andere taxatieregels

Vanaf volgend jaar moeten huiseigenaren die een hypotheek willen afsluiten of wijzigen, verplicht een traditioneel taxatierapport laten maken. Er wordt nu aangestuurd op de Nederlandse Bank een uitzondering maakt op het nieuwe Europese richtsnoer. Volgens Vereniging Eigen Huis kost het veel tijd en geld maar levert het niets extra’s op. 

Er moet vanaf juni 2021 verplicht een traditioneel taxatierapport worden opgesteld wanneer iemand een hypotheek wil afsluiten. Het rapport kost 400 tot 500 euro, terwijl op dit moment een model taxatie van een paar tientjes vaak genoeg is. Vanaf 2022 geldt dit ook voor huizenbezitters die hun lopende hypotheek willen wijzigen voor bijvoorbeeld een verbouwing. 

Bron: RTL Z

24 augustus 2020

09 september 2020 Meer
Flinke stijging vraag Nederlandse vakantiewoningen door corona

Vanwege de coronacrisis is er veel vraag naar vakantiewoningen in Nederland. Vooral in Zeeland, Friesland en Drenthe zijn met name vrijstaande, grotere recreatiewoningen in trek. Hierdoor stijgt het prijsniveau en wordt het aanbod krap.

Het Financieel Dagblad deed navraag bij Fairs Consult, een organisator van vakantiewoningbeurzen in Nederland en België, en Vakantiehuiswinkel.nl. Volgens de woordvoerder Tom van den Brink van Fairs Consult verschuift de interesse van kopers in coronatijd van een tweede huis in het buitenland naar een vakantiewoning in eigen land.

De verkoopmarkt van vakantiehuizen is bezig met een inhaalslag. In maart en april viel de branche stil door de uitbraak van het coronavirus. In juni en juli werd het erg druk voor de makelaars die gespecialiseerd zijn in vakantiehuizen. Daardoor is er krapte ontstaan in het aanbod. Van den Brink verwacht dat de markt dit jaar zelfs nog groeit, ondanks de coronacrisis.

Bron: Vastgoed actueel

20 augustus 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief