Nieuws

De hypotheekrente daalt langzamerhand, mogelijk ook volgend jaar weer

Hoewel de daling van de hypotheekrente beperkt is, is het nu de derde week op rij dat de rente daalt. De rente wordt beinvloed door de kapitaalmarktrente. Kapitaalmarktrente is de prijs die tot stand komt door vraag en aanbod. Hier hebben factoren, zoals inflatie, monetair beleid en internationale ontwikkelingen invloed op.

De hypotheek rente voor 10 jaar en 20 jaar vast is gemiddeld met ongeveer 0,05% gedaald. Een gevolg hiervan was dat de helft van de geldverstrekkers de hypotheekrente verlaagde. Bij een 10 jaar vast was het net iets meer dan de helft. Men verwacht dat de dalingen verder door zullen zetten de komende week, omdat de marktrentes ook nog steeds dalen. 

Als de kapitaalmarktrente daalt is er ook ruimte om de hypotheekrente te verlagen.  Vorige week daalde de kapitaalmarktrente meer dan rente van de hypotheek. Bij hypotheekverstrekkers zie je vaak dat men naar elkaar kijkt. Als de een de rente verlaagt of verhoogt dan doet de ander dat ook. 

Daarnaast hebben hypotheekverstrekkers vaak bepaalde doelstellingen. Sommige moeten per jaar zoveel miljarden aan hypotheken afsluiten. Mochten een hypotheekverstrekker haar doelstellingen al behaald hebben, dan heeft deze meer speling bij het aanpassingen van de rentes. Als er nieuwe doelstellingen worden opgesteld is het dus mogelijk dat ook de rente weer iets veranderd. Het zou dus heel goed kunnen dat de hypotheekrente volgend jaar weer meer daalt, aangezien de verstrekkers dan nieuwe doelstellingen hebben opgesteld. 

Bron: De Telegraaf

28 november 2022 Meer
Rabobank voorspelt daling woningprijzen in 2023

Economen van de Rabobank verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar met 3,1 procent zullen gaan dalen. Door de verder gestegen hypotheekrente koelt de Nederlandse huizenmarkt sneller af dan voorzien.

 

De hypotheekrentes stijgen in een nog rapper tempo dan verwacht, en daarom stelt de Rabobank haar verwachtingen voor de huizenprijzen en woningverkopen verder naar beneden. Vanaf het vierde kwartaal van 2022 gaan de prijzen dalen. Dit jaar vallen de huizenprijzen naar verwachting nog 13,7 procent hoger uit dan in 2021, maar in 2023 dalen de prijzen met 3,1 procent en in 2024 met 2,0 procent. De verwachting is dat eind 2024 de prijzen 7,4 procent lager zijn dan nu. Daarmee zou ongeveer het niveau van het laatste kwartaal van 2021 bereikt worden.

 

Doordat huiseigenaren vaker aflossen, én vanwege de sterke stijging in huizenprijzen de afgelopen jaren hebben woningbezitters veel overwaarde opgebouwd. Hierdoor zullen zij sneller akkoord gaan met een lagere verkoopprijs. De Rabobank verwacht dan ook slechts een beperkte daling van het aantal woningverkopen, van 188.000 in 2022 naar zo’n 179.000 in 2023. Naar schatting zal dit in 2024 weer herstellen naar 184.000 transacties.

 

Bron: Rabobank

7 november 2022

25 november 2022 Meer
Het derde kwartaal van 2022. De stand van wonend Nederland

De gemiddelde consument wil meer zekerheid.

Momenteel wordt zichtbaar dat men liever eerst verkoopt dan eerst iets nieuws te kopen. Ze willen de zekerheid dat het ook daadwerkelijk kan. De gekte op de woningmarkt vlakt verder af. Zo blijkt uit cijfers van Funda dat het contactaanvragen voor een beschikbaar huis in het 3e kwartaal ook afnemen. Van hevige concurrentie onder de kopers is dus geen sprake meer. 

Voor kopers blijft het vertrouwen stijgen dat de huizenmarkt gunstiger wordt. Men kan iets meer "adem" halen. De stijgende rentes, inflatie en de toenemende energiekosten zorgen echter wel voor terughoudendheid en zorgt bovendien voor een ander zoekgedrag. Huizen in lagere prijscategorieeën zijn populairder. Daarnaast speelt duurzaamheid en het energielabel een grotere rol bij het kopen van een huis.

Huis eerst verkopen en dan pas nieuw huis kopen

Volgens het zogeheten Funda Index is voor het eerst in tijd de groep mensen die eerst wil verkopen groter dan de groep die liever eerst koopt. Het is namelijk niet meer vanzelfsprekend dat het huis snel en boven de vraagprijs verkocht wordt. Bovendien heeft men in de economische sitautie meer behoefte aan financiële zekerheid voordat men veel geld gaat uitgeven. Momenteel is het echter nog een voordelige situatie om jouw huis te verkopen, maar er ligt een kantelpunt op de loer. Het is nog steeds een heel goede markt om te verkopen. 

Woningen tot €300.000 erg populair

Zoals eerder benoemd zijn woningen tot €300.000 populairder geworden. Eerst waren huizen in de categorie tot €500.000 het populairst op Funda. Woningen in de prijscategorieën tot € 500.000 waren altijd al het populairst op Funda. Zo wordt de groep die aangeeft op zoek te zijn naar een woning tussen € 100.000 en € 300.000 groter, terwijl de groep die tussen € 300.000 en € 400.000 zegt te zoeken, kleiner wordt.

De goedkopere prijscategorie wordt dus populairder. Hierdoor is de concurrentie in de prijscategorie €100.000 tot €300.000 het hevigst ten opzichte van de overige prijssegmenten.

Duurzaamheid wordt belangrijker

Naast de verschuiving in prijscategorieën is het energielabel en duurzaamheid ook belangrijker geworden in het derde kwartaal. Uit cijfers van Funda blijkt namelijk dat de zoekfilter van een energielabel veel vaker gebruikt wordt. Vergeleken met vorig jaar is er zelfs een toename van 261% van het aantal keer dat er op energielabel wordt gefilterd.

Bron: Funda

01 november 2022 Meer
NHG-grens gaat naar €405.000 in 2023

NHG is een soort vangnet als mensen het huis gedwongen moeten verkopen of als men restschulden heeft. De grens was dit jaar €355.000. Dit was ten opzichte van 2021 al een verhoging. De grens gaat volgend jaar echter weer omhoog naar €405.000. Op deze manier is de NHG-hypotheek toegankelijk voor meer personen.

De Nationale Hypotheek Garantie is verhoogt om meer stabiliteit te krijgen op de woningmarkt. Bovendien wordt deze huizenmarkt dan beter toegankelijk. Mensen die Energie Besparende Voorzieningen willen inzetten wordt de NHG-grens zelfs €429.300.

Verandering NHG-grens moet bedragen aan het behalen van doel.

De verhoging van de NHG-grens moet bijdragen aan het behalen van het doel die het kabinet heeft. Men wil namelijk in 2030 900.000 woningen erbij hebben gebouwd, die bovendien betaalbaar zijn. Dat laatste wordt dus eerder verwezenlijkt door de verhoging van de NHG. 

Bron: Rijksoverheid

Meer weten over NHG of hypotheken? iQ Makelaars geeft je graag advies. 

Neem gerust contact op

 

13 oktober 2022 Meer
Nieuwe iQ Makelaar in Deventer!

Deventer heeft er een nieuwe makelaar bij: Sjirk van der Goot begint per 1 oktober met iQ Makelaars in Deventer en omstreken! Hij stelt zich graag aan jullie voor.

Mijn naam is Sjirk van der Goot -  iQ Makelaar in Deventer de prachtige historische stad gelegen aan de IJssel. Ik ben een enthousiaste gedreven makelaar met passie voor het vak. Op een persoonlijke en professionele wijze help en adviseer ik je graag bij de aankoop en verkoop van je woning. Door mijn jarenlange werkervaring voel ik goed aan wat mensen echt willen.

Voor de verkoop van jouw woning zorg ik voor de beste marketingboost tools de zichtbaarheid van jouw woning. Wat je wensen ook zijn, ik begeleid je persoonlijk gedurende het hele traject. Ik zal bewijzen dat je het de beste keuze is geweest om mij het vertrouwen van de verkoop van jouw woning kunt gunnen.

Een aankoop van een nieuwe woning of de verkoop van je woning, of de beslissing om van een huurwoning naar een koopwoning te gaan, dit zijn allemaal belangrijke momenten in je leven. Het is fijn om hier op een persoonlijke manier mee geholpen te worden, ik ga je helpen! Met mij tref je een makelaar die je helpt om in díe belangrijke periode het overzicht te bewaken. Het vertrouwen te krijgen dat alles goed komt, dat geeft rust! Dat betekent geen onaangename verrassingen maar heldere afspraken, bewaking van het proces, specialisten inschakelen waar dat nodig is. En altijd bereikbaar ook buiten kantoor openingsuren.

Graag tot gauw!

Hartelijke groet,

Sjirk van der Goot - iQ Makelaars Deventer
      SjirkvdG@iQMakelaars.nl
     +31 6 1536 5700
Vestigingspagina

07 oktober 2022 Meer
Goed nieuws! Prijsplafond voor de energierekening.

Al een tijd zijn de energierekeningen nauwlijks meer te betalen. Daar komt verandering in. De rekeningen gaan omlaag, omdat het kabinet een prijsplafond in gaat stellen. Hierdoor gaan ze de hoge energieprijzen tegen. Wat betekent dit echter voor jou?

Prijsplafond voor energie

Een prijsplafond betekent een maximaal tarief voor de energie. Concreet betekent dit een tarief van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden alleen tot een bepaald verbruik. Men mag namelijk 2900kWh stroom en 1200m3 gas per jaar verbruiken om de zojuist genoemde tarieven te betalen. Ga je over deze grens dan betaal je voor dat deel op dat moment geldende marktprijzen. Dit werkt ook stimulerend op gebied van innovatie en verduurzaming. Het prijsplafond gaat 1 januari 2023 in blijft gelden tot 31 december 2023. Overigens geldt voor november en december van dit jaar dat elk gezin €190 euro per maand korting krijgt.

Wat betekent het prijsplafond voor jou?

 Er is een berekening gemaakt om te kijken wat het voor jouw portemonnee betekent. De berekening bestaat uit vier situaties; laag gebruik, gemiddeld huishouden, hoog gebruik en mensen die van het gas af zijn. 

Huishouden met laag verbruik (1500 kwh en 500 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden met een laag verbruik €85,47 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 127,08 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond. 

Gemiddeld huishouden (2900 kwh en 1200 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik €216,72 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 275,83 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond. 

Huishouden met hoog verbruik (5000 kWh en 2500 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden met een hoog verbruik €699,22 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 275,83 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond.

Huishouden van het gas af (7000 kWh en 0 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden dat van het gas af is €355,33 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 120,83 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond.

Welke energieplannen zijn er nog meer?

Als het prijsplafond wordt ingevoerd, komt de eerder aangekondigde korting op de energiebelasting weer te vervallen. Daarnaast gaat mogelijk de BTW weer terug naar het oude niveau, namelijk 21%. Verder wil men een energietoeslag hanteren voor mensen met het minimuminkomen. Waarschijnlijk zo'n €1300 euro.

Voor uitleg van de berekeningen wordt er verwezen naar een bericht van Independer.

Bron: Independer

07 oktober 2022 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief