Nieuws

Gevolgen van verstoorde woningmarkt Amsterdam

In Amsterdam is de woningmarkt zo verstoord dat het enkele onverwachte gevolgen heeft opgeleverd. In de hoofdstad, waar je gemiddeld een half miljoen euro voor een huis betaalt, ziet men allerlei nieuwe en onbekende maatschappelijke fenomenen opduiken.

Zo steeg het toerisme nog harder de afgelopen jaren door de komst van Airbnb, waardoor veel huizen werden onttrokken aan de woningmarkt. Voor investeerders is het aantrekkelijker om aan toeristen te verhuren dan via de traditionele weg. Voor de buurt heeft dit ook gevolgen, aangezien veel mensen nu kampen met toeristen als buren. 

Ook leidt de krapte op de huizenmarkt tot een tekort aan personeel in Amsterdam. Vooral de wat lager opgeleiden vermijden de hoofdstad vanwege de te hoge huizenprijzen, terwijl deze groep hard nodig is. In de rest van Nederland zijn er voor hen ook banen, en daar zijn woningen wel te betalen. Vandaar dat deze groep werkenden liever voor andere plekken kiest. 

Het is de vraag hoe lang deze gekte op de huizenmarkt nog gaat duren. De afgelopen 5 jaar stegen de prijzen in Amsterdam gemiddeld met 60 procent, waarmee een hoog risico op een bubbel is ontstaan. Tot de huizenmarkt weer instort blijft het in elk geval behelpen in de hoofdstad. 

Bron: Baaz

14 maart 2019 Meer
Woningmarkt lijkt enigszins af te koelen

Het lijkt er op dat de Nederlandse woningmarkt weer enigszins afkoelt. Het aantal woningverkopen neemt af en de prijzen stijgen iets minder snel. In de afgelopen 5 jaar zijn de woningprijzen sterk gestegen, wat gepaard ging met positieve woningmarktindicatoren. Het huidige beeld van de woningmarkt is nu dit: het aantal verkochte woningen neemt af, het woningaanbod daalt verder, de betaalbaarheid verslechtert iets maar is nog steeds goed. Daarnaast vlakt de economische groei af en daalt het consumentenvertrouwen. 

Op jaarbasis zijn alle woningprijzen in de gemeenten van Nederland nog steeds gestegen, maar op basis van kwartalen is deze afgenomen. In het laatste kwartaal van 2018 zijn de huizenprijzen in 1 op de 5 gemeenten zelfs gedaald. Dit gebeurde voornamelijk in gemeenten in de provincies Groningen, Utrecht en Limburg. Het is lastig om de prijsontwikkeling precies te meten, maar vooral de trend is belangrijk.

Sinds het 2e kwartaal van 2013 is het aantal woningverkopen alleen nog maar gestegen. Dit bereikte een record in eind 2017, en aan de stijgingen kwam in 2018 een eind. 

Bron: ANP Press support

07 maart 2019 Meer
Gemiddelde woningprijs voor het eerst boven de 3 ton

De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning is in januari dit jaar voor het eerst boven de 3 ton uitgekomen. In januari werden woningen voor gemiddeld 302.157 euro verkocht, meldt het CBS en het Kadaster. Dit is een procentuele stijging van 8,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. In juni 2013 had de woningmarkt een dal, toen waren koopwoningen in januari 36 procent goedkoper. In augustus 2008 was er een piek, ten opzichte daarvan zijn woningen 6,5 procent duurder. 

Bron: nu.nl

27 februari 2019 Meer
Daling woningtransacties

Het aantal woningtransacties in de provincie Utrecht is in de eerste negen maanden van het jaar met 9,5 procent gedaald ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

De afname is in Utrecht relatief groot. Alleen in Noord- en Zuid-Holland liep het aantal transacties nog verder terug, met respectievelijk 10,8 en 10,4 procent. In minder dichtbevolkte provincies als Zeeland, Groningen en Drenthe was de daling minimaal. De totale landelijke terugloop was 7,8 procent.

De daling van het aantal verkochte huizen komt vooral door een slappe septembermaand. Vorige maand wisselden in Nederland 16.449 huizen van eigenaar, ruim 20 procent minder dan een jaar eerder. Ook ging het hier om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht waar de daling het meest voorkwam.

Volgens makelaarsvereniging NVM zit de woningmarkt op slot, doordat het aanbod koopwoningen klein blijft terwijl de vraag groeit. De huizenprijzen stijgen zo hard dat hele groepen niet meer in aanmerking komen voor een koophuis, zegt de NVM.

Bron: RTV Utrecht

18 oktober 2018 Meer
Locatie is belangrijk bij de zoektocht naar een woning

Locatie is belangrijk bij de zoektocht naar een woning

Online woningplatform Pararius stelt dat de staat van een buurt het zwaarste weegt bij een keuze voor een woning. Aan het onderzoek hebben zo’n veertienhonderd woningzoekende deelgenomen.

Bijna negen op de tien zoekende zouden dan ook kleiner of een minder mooi huis accepteren als zij daardoor op een betere locatie kunnen wonen. Er zijn hierbij ook verschillende factoren zoals hoe veilig, schoon en verzorgd de buurt is. Daarnaast is de nabije voorzieningen erg belangrijk en de afstand woon-werk verkeer.

Door op een goede locatie te willen wonen, is één op de drie woningzoekenden bereid om een hogere huur te betalen. Voornamelijk vinden oudere woningzoekenden de staat van de buurt belangrijker dan jonge woningzoekenden. Naast de verschillen blijkt wel dat 90 procent van alle respondenten niet langer dan een uur wil reizen naar het werk.

Bron: NU.nl

07-06-2018

06 augustus 2018 Meer
Leningen voor verduurzaming van woningen is gestegen

Leningen voor verduurzaming van woningen is gestegen

De verstrekte leningen voor het verduurzamen van woningen en gebouwen in is 2017 toegenomen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland gemeenten (SVn) meldt dat in totaal 3.360 stimuleringsleningen en 3.993 duurzaamheid leningen werden verstrekt afgelopen jaar. Een duurzaamheidslening is voor huiseigenaren die tegen een gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen financieren. Een stimuleringslening is juist bedoeld om onderhoud, renovatie en restauratie te stimuleren aan de woning.

De SVn verwacht dit jaar meer financieringen aan VvE’s te vertrekken. Daarnaast wil de stichting zich gaan inzetten bij het helpen realiseren van aard-gasloze wijken. 

Bron: NU.nl

15-06-2018

06 augustus 2018 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief