Nieuws

Huizenprijzen kunnen mogelijk gaan dalen

Volgens kenners wordt dit jaar een verkoeling verwacht op de huizenmarkt. De 20 procent stijgingen lijken inmiddels wel redelijk voorbij. Zou er al een daling zijn van de prijzen? 

 

Over het algemeen gaan de meeste analisten ervan uit dat er gewoon nog een prijsstijging te zien zal zien. Het Centraal Plan Bureau sluit alleen niet uit dat de huizenprijzen kunnen dalen. Dit staat in het laatste rapport over de financiële stabiliteit van het land. 

 

Waarschijnlijk vanuit de stijgende hypotheekrente, verwacht het CPB een kantelpunt. Maar hoe groot is de kans dat de huizenprijzen weer omlaag gaan? 

In het eerste kwartaal van dit jaar is de hypotheekrente fors gestegen en in sommige gevallen zelfs verdubbeld. Het gaat om een stijging van 2 procent. Een hogere rente kan een rem zetten op de stijging van de huizenprijzen want kopers hebben simpelweg minder geld om uit te geven aan een woning. 

 

De makelaarsvereniging NVM signaleert een lichte daling sinds het eerste kwartaal van dit jaar, in vergelijking met drie maanden ervoor. 

 

Ook stijgt het aanbod woningen ietsjes. Het huidige huizentekort wordt nu geschat op ongeveer 300.000. Er moet de komende jaren flink worden bijgebouwd. Wel zijn er een aantal bouwvergunningen in het begin van dit jaar gedaald. Het tekort zal dus nog wel even aanhouden. 

 

Bron: RTL Nieuws

01 juni 2022

21 juni 2022 Meer
Hypotheekrente stijging vlakt weer af, maar voor hoe lang?

In de eerste week van juni verhoogden slechts 1 op de 3 geldverstrekkers de hypotheekrente. Hiermee lijkt de stijging van de hypotheekrente iets af te vlakken, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Het is echter wel de vraag hoe lang deze ontwikkeling stand zal houden, omdat de marktrentes inmiddels weer zijn gaan oplopen.

Renteontwikkeling

De ‘adempauze’, zoals Van Bruggen Adviesgroep deze noemt, is het gevolg van het feit dat de hypotheekrentes de afgelopen tijd harder stegen dan de marktrentes. Het is echter wel de vraag hoe lang deze adempauze standhoudt. De marktrentes leken een aantal weken terug hun piek bereikt te hebben, maar begin juni schoten deze toch weer behoorlijk omhoog. De invloed hiervan op de hypotheekrentes is nog niet zeker. Op dit moment is er nog voldoende marge, maar mocht de stijging van de marktrentes doorzetten, dan zal dit ook gevolgen gaan hebben voor de hypotheekrentes.  

Invloed op huizenprijzen

De ontwikkelingen van de hypotheekrente lijken nog niet direct door te werken in de woningprijzen. In april 2022 waren de huizenprijzen gemiddeld 19,7% hoger dan het jaar ervoor, en in recente ramingen van het CPB wordt uitgegaan van verder stijgende huizenprijzen in 2022. Deze stijging wordt wel minder scherp geschat dan in 2021, en bovendien geeft het CPB aan dat zelfs een onvoorziene daling tot de mogelijkheden behoort. Het prijsverloop op de woningmarkt is simpelweg moeilijk te voorspellen.

Woning aankopen?

De fluctuerende rente en de onzekerheid op de woningmarkt maken het lastig om verantwoorde keuzes te maken bij het aankopen van een nieuwe woning en het afsluiten van een hypotheek. Daarom is het, juist in deze tijd, verstandig om hulp in te schakelen van een professional. iQ Makelaars is een ervaren makelaar, die je graag bij staat in de zoektocht naar een nieuwe woning. Met advies over hypotheken en het aankopen van een woning zorgen we ervoor dat jij altijd de juiste keuzes maakt. Neem gerust contact op om erachter te komen wat wij voor jou kunnen betekenen!  

13 juni 2022 Meer
Kabinet tegen forse huurstijgingen

Door de stijging van de inflatie ontstaan forse hogere huurprijzen in de vrije sector. Het kabinet wil voorkomen dat huurders in deze sector te hoge prijzen moeten betalen. De maximale huurverhoging is drie jaar lang beperkt tot de wettelijke inflatie van 1 procent. Helaas kunnen de huurprijzen toch oplopen door de hoge inflatie.

Voor huurwoningen in deze sector wil Hugo de Jonge (Wonen) een lager maximum in te stellen. Het betreft woningen met een minimaal maandelijkse huurprijs van 763,47 euro. De huurstijging moet meer in lijn komen met die van de sociale huursector.

Sinds november zijn alle prijzen flink gestegen en zeker voor huishoudens door de gas, stroom en brandstofprijzen. Als daar ook nog een fors hogere huur bij komt, duwt dit huishoudens mogelijk in betalingsproblemen.

De Woonbond, die opkomst voor de belangen van huurders, wil ook dat de inflatie losgekoppeld wordt van de huurverhoging. Anders zouden stijgingen volgens de bond op 7 tot 8 procent kunnen uitkomen, wat voor huurders in de vrije sector een verhoging tot wel 100 euro per maand kan betekenen.

Bron: RTL Nieuws
8 april 2022

24 mei 2022 Meer
iQ Makelaars op TV bij FC Twente - PSV!

Het was dé smaakmaker van de Eredivisie afgelopen weekend: FC Twente tegen PSV, met maar liefst 6 goals. Dat is nog eens 'Samen Scoren!'

Wat de wedstrijd natuurlijk nog mooier maakte, waren de LED-Borden waarop de logo's van iQ Makelaars en 123Wonen, dé verhuurmakelaar! prijkten. Trots op onze mooie merken en de toffe samenwerking met FC Twente!

07 april 2022 Meer
iQ Makelaars te horen in podcast Sander Schimmelpenninck!

Heb jij het al gehoord? iQ Makelaars is te horen in de podcast Hou je Vastgoed van Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter. Aan het gehele derde seizoen van de podcast is een advertentie voor iQ Makelaars toegevoegd. Daarnaast wordt er momenteel een nieuwe rubriek opgenomen waarmee iQ Makelaars een nóg dynamischere insteek in het programma krijgt. Een samenwerking waar we trots op zijn!

Over de nummer 1 vastgoedpodcast van Nederland
In Hou Je Vastgoed nemen Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter tweewekelijks de wereld van het vastgoed door met telkens een nieuwe gast. Vastgoed is niet alleen een interessante belegging, maar ook beeldbepalend en de big divider tussen de rijken en de armen. Verwacht dus niet alleen vastgoedmannen, maar ook politici en architecten.

Benieuwd naar de podcast? Je beluistert hem hier!

07 april 2022 Meer
Meer studentenwoningen en snel graag!

Volgens het NRC zouden we alle kansen moeten grijpen om meer woningen voor studenten te realiseren. In Amsterdam zou er al te weinig gebeuren, schijven Reinier van Dantzig en Ilana Rooderkerk van de Amsterdamse D66-fractie. 

 

Het gebeurt nog steeds, studenten die vanuit de hele wereld in Nederland komen studeren. Vervolgens wonen ze op een vakantiepark, camping of een tent. Door het gigantische tekort aan studentenwoningen moeten vaak internationale studenten op zoek naar creatieve oplossingen. Er worden al veel studentenwoningen bij gebouwd maar helaas nog niet genoeg. 

 

Volgens het Kenniscentrum Kences waren er in oktober 26.500 studenten zonder kamer. Deze studenten willen het liefst het ouderlijk huis verlaten. Ook is de vraag in de hoofdstad het grootst naar kamers. In 2020 waren er in Amsterdam 5800 studentenwoningen te weinig. Helaas is dit tekort aan het groeien en moeten er oplossingen komen. 

 

Een oplossing zou zijn dat gemeente woningdelen voor studenten makkelijker zou maken. Amsterdam heeft woningdelen bemoeilijkt waardoor studentenwoningen uit de markt werden onttrokken en veel studenten illegaal gingen huren. Dit terwijl woningdelen voor veel jonge Amsterdammers vaak de enige optie is voor een betaalbare woning in de stad. 

 

Het kabinet is bezig met plannen voor studentenwoningen want zij vinden dat iedere student de kans moet hebben om op kamers te gaan. Door creatieve oplossingen en flexwoningen zou er snel nieuwe woningen bij kunnen komen. 

 

Bron: NRC

18 februari 2022

08 maart 2022 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief