Hypotheek aanvragen bij huis kopen

Voor de financiëring van een nieuwe woning kun je een hypotheek aanvragen. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? En welke keuzes heb je precies bij het aanvragen van een hypotheek? iQ Makelaars beantwoordt deze vragen graag, en vertelt je daarom meer over de hypotheek bij het kopen van een huis.

Wat is een hypotheek? 

Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening, is een lening voor het kopen van een nieuwe woning. De bank die jou het geld verstrekt voor het kopen van een woning is de hypotheeknemer, en jij bent de hypotheekgever. Jij 'geeft' de bank namelijk een zekerheidsrecht, doordat de woning als onderpand dient voor de lening. Onder bepaalde voorwaarden heeft de bank hierdoor het recht om de woning te verkopen wanneer je de lening niet meer kunt afbetalen. De hypothecaire lening dient binnen 30 jaar terugbetaald te zijn aan de bank.

 

 

Hypotheekadvies - iQ Makelaars

Hoe werkt een hypotheek? 

Voor de aankoop van een woning kun je een hypothecaire lening afsluiten. Elke maand betaal je als hypotheekgever een bedrag aan de bank, dat in principe bestaat uit aflossing van de lening en rente. Rente is een percentage dat je bovenop de lening betaalt ter vergoeding voor het risico dat de geldverstrekker neemt. De hoogte van deze rente is afhankelijk van de rentestand, maar ook van jouw persoonlijke situatie. Mensen met een onzeker inkomen worden gezien als een hoger risico en betalen dus ook meer rente. Tegelijkertijd kan het achter de hand hebben van veel eigen geld leiden tot een verlaging van het risico.

De rente van een hypotheek is wel deels aftrekbaar, dus als hypotheekgever geniet je wel fiscaal voordeel. Bovendien zijn er bepaalde kosten bij de aanschaf van de woning, zoals notariskosten en kosten voor taxatie, die ook afgetrokken mogen worden.

Neem contact op met iQ Makelaars

Aflossingsvrij of verplicht aflossen?

Vandaag de dag is een aflossingsvrije hypotheek niet gangbaar meer, maar in bepaalde situaties bieden geldverstrekkers deze nog wel aan. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente, en wordt de lening aan het eind van de looptijd in één keer afgelost. Groot nadeel hiervan is dat de hypotheekrenteaftrek niet mogelijk is. Daarom kiest vrijwel iedereen ervoor om periodiek af te lossen.

Vraag een hypotheekgesprek aan 

Lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek?

Ook bij periodiek aflossen zijn er twee opties: de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek. Beide hypotheken hebben hun eigen voor- en nadelen. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Doordat de schuld steeds minder wordt, wordt de rente elke maand ook minder. Zo dalen de bruto en netto maandlasten na verloop van tijd. Bij een annuïteitenhypotheek wordt het aflossingsbedrag elke maand hoger, terwijl de rente hoger begint en elke maand daalt. Voordeel hiervan is dat de netto maandlasten in het begin lager zijn, omdat een hoger bedrag aan rente van het inkomen afgetrokken kan worden.

Woning aankopen

Een huis kopen is altijd spannend, al helemaal wanneer je jouw eerste woning gaat kopen. Daarom is het altijd verstandig om een iQ Makelaars aankoopmakelaar mee te nemen. Een aankoopmakelaar heeft veel expertise en marktkennis, en kan jou hiermee van eerlijk en transparant advies voorzien. Een iQ Makelaars aankoopmakelaar helpt je bij de zoektocht en begeleidt je bij bezichtigingen, onderhandelingen en alle juridische aspecten. iQ Makelaars helpt je bij alle stappen van het aankoopproces, en zorgt ervoor dat jij nooit teveel betaalt voor jouw droomwoning!

Wil je meer weten over een hypotheek voor het kopen van een huis?

Neem gerust contact op met iQ Makelaars. Wij brengen je in contact met een ervaren hypotheek adviseur, die je begeleid bij het afsluiten van de juiste hypotheek. Bovendien kunnen wij je als aankoopmakelaar verder helpen bij het gehele aankoopproces.

Vul vrijblijvend onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op!