Woning verkopen en het energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Huiseigenaren zijn verplicht bij verkoop of verhuur van de woning een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven.

Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan dubbel glas plaatsen of isolatie van het dak.

Energielabel voor woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

Waarom een verplicht energielabel?

Met het energielabel wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen daarnaast kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Hoe kom ik als huiseigenaar aan een energielabel voor mijn woning?

U kunt online uw voorlopige energielabel inzien of een definitief energielabel aanvragen. Ook kunt u uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig na datum afgifte.

Voorlopig energielabel opzoeken

Op Zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Voorlopig energielabel

Alle 5 miljoen huiseigenaren hebben van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting van de energiezuinigheid van een woning. Gebaseerd op al bekende gegevens van de woning, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Huiseigenaren moeten het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel als zij hun woning willen verkopen of verhuren.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een HR-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Verkopers en energielabel

Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Verkoop je een woning zonder energielabel, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost geld. Dit bedrag kan variëren van een paar euro tot een € 200 á € 300. De erkend deskundige, die je aanvraag controleert, kan zelf de prijs bepalen. Je kunt zelf een deskundige kiezen met welke je in zee wil gaan.

Voordelen energielabel

Het energielabel heeft voordelen voor huizenbezitters, kopers van woningen en nieuwe huurders:

 • Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning zuinig of niet zuinig is.
 • Het energielabel vermeldt hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
 • Het energielabel kan gunstig zijn voor de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.
 • Een energielabel A, B of C (groen label) kan de verkoop of verhuur van een huis versnellen.
 • Eigenaren moeten een energielabel overhandigen bij verkoop, verhuur en oplevering van hun woning of gebouw.

Wat is het verschil tussen de Energie-Index en het energielabel?

De Energie-Index wordt bepaald door ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft details over hoe energiezuinig uw woning is. En hoe u uw woning nog energiezuiniger kunt maken. Het energielabel baseert zich op 10 kenmerken van de woning. Het geeft alleen een eerste indruk van de energiezuinigheid.

Een Energie-Index kunnen zowel verhuurders als particuliere eigenaren vrijwillig laten opstellen. De Energie-Index telt bovendien mee in de maximale huurprijs bij gereguleerde huurwoningen. Het energielabel is verplicht als u uw woning gaat verkopen of verhuren.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht bij de verhuur en verkoop van:

 • woningen en appartementen;
 • woonwagens bedoeld voor permanent gebruik;
 • recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar worden gebruikt. Of die een verwacht energieverbruik hebben van meer dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik;
 • gebouwen met onzelfstandige woonruimten (wordt als 1 gebouw doorgerekend).
  Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.

Definitief energielabel aanvragen.

U kunt een definitief energielabel online aanvragen:

1. Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl.
2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
3. Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
4. Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief of reactietijd).
 
 

 

Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk Energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl.

Erkend deskundige controleert gegevens

De erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn. De deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. De kosten voor een definitief energielabel zijn per keurende instantie verschillend. Deze kosten lopen uit een van enkele euro’s tot € 200 á € 300.

Wilt u meer weten of contact met ons opnemen? Wij beantwoorden uw vragen graag: neem contact op met een iQ Makelaar bij u in de buurt!