Prijsstijging woningmarkt valt stil, minder kopers actief

1 min. lezen

Terug

De woningprijzen lijken in het tweede en derde kwartaal van 2022 minder te stijgen. De laatste weken merken we zelfs dat de meeste prijzen niet meer stijgen. Er lijkt een kantelpunt te zijn binnen de woningmarkt. Mede door de gestegen hypotheekrentes en de tegenvallende koopkracht stagneren de huizenprijzen. 

Daarentegen is ten opzichte van 2021 is een woning nog gemiddeld €55.000 meer waard. Daarnaast liggen de transactieprijzen ook nog steeds een stuk hoger als een paar jaar terug. Door de stagnering in de huizenprijzen en de gestegen hypotheekrente is het voor kopers steeds moeilijker een woning aan te schaffen. In juni werden er namelijk 15.661 woningtransacties geregistreerd. Dat is 12 procent minder als een jaar daarvoor. 

Naast de toenemende rente is ook de koopkracht momenteel een negatieve indicator. De inflatie beleeft momenteel een nieuw record. In augustus is het dagelijks leven namelijk met 13,6% duurder geworden. Door deze negatieve invloeden heeft de consument minder vertrouwen en zal steeds minder snel geld uitgeven. Een huis kopen zal dus ook steeds minder vaak worden gedaan. 

Momenteel is het bij een aankoop van een huis steeds belangrijker om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een huis kopen is zoals hierboven benoemd steeds moeilijker geworden en dus moet men weten hoe te handelen. iQ Makelaars is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en weet daarom precies welke aankoopstrategie het best werkt. Wil je meer informatie over een aankoopmakelaar of overweeg je een huis te kopen. Kijk dan op Aankoopmakelaar inschakelen.

Publicatiedatum 02/09/2022