Nieuw model geïntroduceerd voor waardering verhuurde woning

1 min. lezen

Terug

Er is een nieuw taxatiemodel gelanceerd voor de onderbouwing van de waardering van een woning in verhuurde staat. Dit model is de afgelopen maanden ontwikkeld door een vertegenwoordiging van brancheorganisaties, opleidingsinstituten en validatie-instituten. De reden hiervoor is dat de wens werd uitgesproken door geldverstrekkers om een extra onderbouwing te hebben in taxatierapporten wat betreft de marktwaarde van een huis dat verhuurd is. 

Financiering woning in verhuurde staat

Geldverstrekkers kunnen een 'buy-to-let' product aanbieden: hiermee wordt een woning gefinancierd die in verhuurde staat wordt opgeleverd. Daarom is de behoefte aan taxatierapporten met een marktwaarde van een huis in verhuurde staat toegenomen. Enerzijds kan dit gaan om de waardering van woningen die al verhuurd zijn, maar ook om woningen die later verhuurd zullen worden (na de transactie). 

Gebruik van het nieuwe taxatiemodel

Als makelaar of taxateur dient men alleen datgene te taxeren waarvoor hij zichzelf deskundig en capabel acht. Het gebruik van het nieuwe taxatiemodel is niet verplicht, maar de onderbouwing dient wel goed te zijn. Daarom kunnen makelaars en taxateurs gebruik maken van enkele voorbeeldproducten die voor de markt zijn ontwikkeld door een aantal betrokken partijen. Er worden ook trainingen aangeboden waarin het nieuwe model wordt uitgelegd en onderbouwd. Tijdens de Roadshow Marktwaarde Verhuurde Woning wordt uitleg gegeven over het huurrecht bij woonobjecten en de mogelijke berekeningswijze(n). Er zal ook aandacht zijn voor benodigde bijlagen en verdere juridische aspecten.

Inschrijven Roadshow

De roadshow wordt aangeboden door KPE Vastgoed in samenwerking met VastVastgoedPro en de Taxateursunie. Nog voor het einde van 2019 wordt de roadshow op 10 verschillende locaties aangeboden. Geïnteresseerde makelaars en taxateurs kunnen zich hiervoor aanmelden

Publicatiedatum 25/10/2019