Goed nieuws! Prijsplafond voor de energierekening.

2 min. lezen

Terug

Al een tijd zijn de energierekeningen nauwlijks meer te betalen. Daar komt verandering in. De rekeningen gaan omlaag, omdat het kabinet een prijsplafond in gaat stellen. Hierdoor gaan ze de hoge energieprijzen tegen. Wat betekent dit echter voor jou?

Prijsplafond voor energie

Een prijsplafond betekent een maximaal tarief voor de energie. Concreet betekent dit een tarief van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden alleen tot een bepaald verbruik. Men mag namelijk 2900kWh stroom en 1200m3 gas per jaar verbruiken om de zojuist genoemde tarieven te betalen. Ga je over deze grens dan betaal je voor dat deel op dat moment geldende marktprijzen. Dit werkt ook stimulerend op gebied van innovatie en verduurzaming. Het prijsplafond gaat 1 januari 2023 in blijft gelden tot 31 december 2023. Overigens geldt voor november en december van dit jaar dat elk gezin €190 euro per maand korting krijgt.

Wat betekent het prijsplafond voor jou?

 Er is een berekening gemaakt om te kijken wat het voor jouw portemonnee betekent. De berekening bestaat uit vier situaties; laag gebruik, gemiddeld huishouden, hoog gebruik en mensen die van het gas af zijn. 

Huishouden met laag verbruik (1500 kwh en 500 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden met een laag verbruik €85,47 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 127,08 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond. 

Gemiddeld huishouden (2900 kwh en 1200 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik €216,72 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 275,83 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond. 

Huishouden met hoog verbruik (5000 kWh en 2500 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden met een hoog verbruik €699,22 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 275,83 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond.

Huishouden van het gas af (7000 kWh en 0 m3)

Na de berekening wordt gemiddeld de maandelijkse energierekening van een huishouden dat van het gas af is €355,33 per maand. Dit is nadat het prijsplafond is ingevoerd. Dit betekent een besparing van 120,83 euro per maand ten opzichte van zonder prijsplafond.

Welke energieplannen zijn er nog meer?

Als het prijsplafond wordt ingevoerd, komt de eerder aangekondigde korting op de energiebelasting weer te vervallen. Daarnaast gaat mogelijk de BTW weer terug naar het oude niveau, namelijk 21%. Verder wil men een energietoeslag hanteren voor mensen met het minimuminkomen. Waarschijnlijk zo'n €1300 euro.

Voor uitleg van de berekeningen wordt er verwezen naar een bericht van Independer.

Bron: Independer

Publicatiedatum 07/10/2022