Energielabel steeds belangrijker voor woningzoekenden

minder dan 1 min..

Terug

Ruim 56 procent wil minimaal Energielabel C

Uit de recente Funda Index voor het derde kwartaal van 2023 blijkt dat huizenzoekers steeds meer belang hechten aan het energielabel bij het kopen van een woning. Ongeveer 27% van de ondervraagden geeft aan nu meer waarde te hechten aan het energielabel dan een half jaar geleden, wat een voortzetting is van de stijgende trend van vorig jaar.

Opmerkelijk is dat slechts 13% van de huizenzoekers die belang hechten aan het energielabel, een energielabel A of hoger prefereert. Meer dan de helft van het totaal aantal ondervraagden stelt echter minimaal energielabel C als eis, terwijl 17% aangeeft dat een groen energielabel voor hun volgende huis niet noodzakelijk is.

Dit zoekgedrag komt ook tot uiting op Funda, waar woningen met energielabels A tot en met C gemiddeld 21,3% vaker worden gevonden dan woningen zonder of met een minder gunstig energielabel. De bereidheid om een toekomstig huis te verduurzamen blijkt hoog te zijn, met 61% van de ondervraagden die openstaat voor verduurzaming.

De groeiende waardering voor een goed energielabel is een opvallende trend, die al te zien was in 2022. En het wordt nog belangrijker, aangezien het energielabel vanaf volgend jaar een grotere rol gaat spelen bij het aanvragen van een hypotheek. Bij aankoop van een huis met het hoogste energielabel (A++++) kan men tot 50.000 euro extra lenen, terwijl dit voor huizen met label A of B 10.000 euro is, en voor huizen met label C of D 5000 euro.

Bron: Funda

Publicatiedatum 22/11/2023

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool