Deels afschaffing van overdrachtsbelasting voor starters

minder dan 1 min..

Terug

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar niet helemaal wordt geschrapt. Jonge huizenkopers mochten vanaf 1 januari de belasting zelf houden maar door de druk van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks geldt de vrijstelling alleen nog voor huizen onder de 400.0000 euro. Volgens Vereniging Eigen Huis voorspelt dat het marktverstorend werkt.

Momenteel is het zo geregeld dat huizenkopers 2 procent overdrachtsbelasting moeten betalen. De belasting wordt geheven over de koopsom. Het zou met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters of iedereen onder de 35 jaar, ervoor moeten zorgen dat nieuwe toetreders tot de woningmarkt meer kans maken.

De nieuwe afspraken die zijn gemaakt pakken iets minder voordelig uit voor jonge kopers. Als een huis meer dan 400.000 euro kost, kunnen kopers straks fluiten naar hun belastingvoordeel. De staat ontvangt hierdoor volgend jaar eenmalig 73 miljoen euro meer aan inkomsten ten opzichte van het originele plan. Dit geldt moet vervolgens dan wel worden geïnvesteerd in volkshuisvestingfonds. 

 

Bron: RTL Nieuws
12 november 2020

Publicatiedatum 17/11/2020

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool