Hoe kun je je huis goed isoleren?

iQ Makelaars

Het is al een hele tijd aan de orde; het verduurzamen van woningen. Hiervoor wordt de ene na de andere subsidie beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en de gemeenten. Wat verstaat men eigenlijk onder verduurzaming? Meestal wordt er dan isoleren bedoeld. Naast isolatie kan ook op andere manieren aan duurzaamheid worden gewerkt. Denk aan het afsluiten van de gastoevoer, het aanleggen van zonnepanelen en het aanleggen van een sedumdak.  In dit artikel behandelen we de meest effectieve isolerende maatregelen van dit moment, we werken daarbij van onder in huis naar boven.

Alles begint met een goed fundament

Onder in de woning vindt men doorgaans een kruipruimte. Wanneer je deze niet hoeft te gebruiken om bij belangrijke aan- en afvoeren te kunnen komen, is het lonend om deze te isoleren. Een veelvoorkomende maatregel is het volstorten van de kruipruimte met PIR-korrels. Hiermee creëer je een dikke laag isolatie die voorkomt dat koude lucht omhoog de woning in trekt. Let hierbij wel op dat de vloer tegen optrekkend vocht wordt beschermd.

Vloerisolatie

Wanneer de vloer geïsoleerd wordt. Komt er een isolerende laag aan de onderkant van de vloer. Dit is zowel mogelijk bij houten vloeren als betonnen vloeren. Hierbij is het weer belangrijk dat de vloer tegen vocht onder de vloer beschermt. Doe je dat niet, dan zullen er op korte termijn problemen gaan ontstaan met dit vocht. Vloerisolatie is vaak van schuimsoorten (PUR, HFO) of glas- en steenwol gemaakt. Deze materialen kunnen in hele platen worden aangebracht onder de vloeren.

Gevels isoleren 

De gevels (eigenlijk alle buitenmuren) zijn een belangrijke bron van warmteverlies. Door de koude wind die de gevels afkoelt, geven deze gevels constant warmte af aan de buitenlucht. In de zomer zijn de gevels ook een zeer belangrijke bron van indringende warmte van buiten naar binnen toe. Gevels laten zich bij bestaande bouw goed isoleren door PIR korrels in de spouwmuur te blazen. Die korrels bevatten een klein beetje lijm dat er voor zal zorgen dat deze korrels niet na enkele jaren al inzakken waardoor de bovenste helft van de gevel weer ongeïsoleerd is. 

Ramen en deuren (plus kozijnen)

Ramen zijn grote vlakken waar warmte gemakkelijk naar buiten wegvloeit. Wanneer je slechts over enkelglas beschikt is het verschil met HR++ glas zó groot, dat het direct lonend is. Ook de kozijnen zijn een belangrijke schakel bij warmteverlies. Houten kozijnen zijn massieve blokken die warmte gemakkelijk doorgeven. Terwijl de hedendaagse kunststof kozijnen zelfs isolerende kamers bevatten (tussen de binnen- en buitenkant). Hiermee worden zelfs de kozijnen net zo goed isolerend als de gemiddelde spouwmuur. Het vervangen van ramen en deuren (inclusief de kozijnen) kun je uitbesteden aan een kozijnenbedrijf bij jou in de buurt. Het verschilt van huis tot huis wat de beste oplossing is. Duidelijk is dat voor de beste materialen gekozen moet worden, om succesvol te isoleren.

Last but not least: dakisolatie

Dakisolatie mag niet vergeten worden. Warmte trekt altijd omhoog. Je kunt nog zo je best doen en op alle mogelijke manieren je huis isoleren, als je het dak overslaat ben je maar de helft opgeschoten. Via het dak ontsnapt namelijk meer dan 1/3 van de warmte die zich in huis bevindt. Dat is natuurlijk zonde, en gemakkelijk te voorkomen. Het dak wordt doorgaans geïsoleerd door er PIR platen onder te monteren. Dit is een klus die veel mensen zelf uitvoeren. En dat is slim, want zo spaar je tot wel 75% van de kosten! 

Deel dit artikel
   2 min. lezen      08 februari 2022