Tijdelijke verhuur: Leegstandwet

Gaat het verkoopproces van jouw woning niet volgens plan? Dat kan natuurlijk gebeuren. Wanneer een woning te koop staat, maar al een tijd niet bewoond is, kan het een goede optie zijn om tijdelijk te verhuren via de Leegstandwet. Een koopwoning tijdelijk verhuren brengt veel voordelen met zich mee. In samenwerking met 123Wonen helpt iQ Makelaars je graag met de zogenaamde 'overbruggingsverhuur' op basis van de Leegstandwet. Wij kunnen je begeleiden bij de aanvraag van de vergunning bij de gemeente en van de goedkeuring bij de bank. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op

Te koop

De Leegstandwet - vergunning aanvragen

Wanneer je een koopwoning wilt verhuren onder de Leegstandwet moet een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. De kosten van deze vergunning verschillen per gemeente, en het kan een aantal weken duren voordat deze wordt toegekend. Afhankelijk van het type woonruimte geldt de vergunning voor twee tot vijf jaar, en hij kan slechts beperkt worden verlengd. De huurovereenkomst op grond van de Leegstandwet eindigt automatisch als de vergunning is verlopen.

Naast het aanvragen van de vergunning is het ook verplicht om toestemming te vragen van de bank, en bovendien moet de verzekeraar op de hoogte gesteld worden.

Verhuren onder de Leegstandwet is alleen mogelijk wanneer:

  • De woning een woonbestemming heeft volgens het bestemmingsplan
  • Je kunt bewijzen de eigenaar van de woning te zijn
  • De woning duidelijk en aantoonbaar in de verkoop staat
  • Er niemand op het adres ingeschreven staat
  • Je niet meer dan 2 te koop staande woningen tegelijk verhuurt

Voordelen van verhuur onder de Leegstandwet

Een woning verhuren onder de Leegstandwet heeft veel voordelen. Zo is het uiteraard een goede manier om dubbele kosten te voorkomen: je ontvangt namelijk huurinkomsten terwijl het huis nog steeds in de verkoop is. Bovendien gelden bij tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet de wettelijke huurbeschermingsbepalingen niet. Hierdoor kun je zelf de huurprijs bepalen, en de huurovereenkomst kan makkelijker opgezegd worden wanneer de woning verkocht wordt. Een ander groot voordeel is het feit dat de woning bewoond is, en daardoor minder vatbaar is voor vandalisme of inbraak.