Makelaarskosten

Wanneer u een huis wilt verkopen bent u waarschijnlijk benieuwd naar de makelaarskosten. Want hoe hoog zullen deze nou precies uitvallen? Het inschakelen van een makelaar heeft veel toegevoegde waarde, maar er zijn uiteraard makelaarskosten aan verbonden. iQ Makelaars legt uit hoe deze kosten in elkaar zitten.

Makelaarskosten bij verkoop

Vaak berekenen makelaars courtage wanneer zij helpen met de verkoop van een huis. Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. Er zijn voordelen aan dit systeem: bij een tegenvallende verkoopprijs zijn de makelaarskosten lager. Maar andersom werkt dit natuurlijk ook. De kosten zijn dan ook niet echt in cijfers uit te drukken, maar in een percentage. Dit ligt meestal tussen de 1 en 2 procent van de verkoopsom.

Zelf sparen

Sinds 2018 is het alleen nog mogelijk om 100% van de woningwaarde te lenen, de overige kosten moet u zelf betalen. Dit zijn kosten zoals hypotheekadvies, notariskosten, taxatie, bankgarantie en makelaarskosten. Het is daarom wel verstandig om zelf alvast te gaan sparen een aantal jaren voordat u van plan bent een woning te gaan kopen. iQ Makelaars werkt op basis van No Cure No Pay, en ook bieden wij u een gratis waardebepaling aan. Vaak zijn makelaarskosten het geld zeker waard; u haalt toch de hulp van een ervaren en professionele partner in huis.


Contact

Wilt u weten hoeveel u ongeveer kwijt zult zijn aan makelaarskosten bij de verkoop van uw huis? iQ Makelaars legt u graag het een en ander uit. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.