Consumentenvoorwaarden makelaardij verbeterd

De Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en makelaarsorganisatie VastgoedPRO hebben per 1 juni verbeterde consumentenvoorwaarden voor makelaarsdiensten geïntroduceerd. Consumenten doen in deze tijd steeds meer zelf, terwijl makelaars steeds meer opstartkosten en servicekosten berekenen. Hierover zijn heldere afspraken gemaakt, waarbij vaktermen en juridisch jargon zijn verdwenen.

Ook zijn er voorbeelddocumenten opgesteld voor de verkoop en aankoop van woningen, die men kan gebruiken bij de opdracht aan een makelaar. In de nieuwe voorwaarden zijn betalingen van de makelaar in bijzondere omstandigheden helder geregeld.

Bij verkoop na een echtscheiding komt het voor dat een partij in de woning blijft wonen. Als beide partijen voor de helft eigenaar waren, dan krijgt de makelaar de helft van de eerder afgesproken vergoeding. Bij een overlijden van de opdrachtgever mogen de erfgenamen kiezen of zij de overeenkomst met de makelaar voort willen zetten. Als zij kiezen voor stopzetten hoeven zij alleen de gemaakte kosten te betalen. Verder is bij teruggave van de opdracht door de makelaar geen vergoeding verschuldigd door de klant, met uitzondering van de gemaakte kosten.

1 juni 2017
Bron: Vereniging Eigen Huis

Consumentenvoorwaarden makelaardij verbeterd